ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Ανευρυσμα Κοιλιακης Αορτης

Γενικά

Η αορτή αποτελεί το μεγαλύτερο αγγείο του ανθρώπινου σώματος, ξεκινώντας από την καρδιά ως ανιούσα αορτή, συνεχίζει ως αορτικό τόξο, διασχίζει τον θώρακα ως κατιούσα θωρακική αορτή και εν συνεχεία περνά στην κοιλιακή χώρα ως κοιλιακή αορτή. Χαμηλά στην κοιλιά διχάζεται στη δεξιά και αριστερή λαγόνιο αρτηρία, μεταφέροντας το αίμα στα κάτω άκρα.

Ως ανεύρυσμα ορίζεται η μόνιμη, εντοπισμένη διάταση μιας αρτηρίας, με αύξηση της διαμέτρου της πάνω από το 50% σε σχέση με τη διάμετρο του φυσιολογικού αγγείου. Ανεύρυσμα μπορεί να προκύψει σε κάθε τμήμα της αορτής. Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής όμως είναι τα συνηθέστερα απαντώμενα ανευρύσματα στην κλινική πράξη.

Συμπτώματα Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Η μεγάλη πλειοψηφία των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής είναι ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή κανένα σύμπτωμα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να μη γνωρίζουν την ύπαρξη του ανευρύσματος. Όταν προκαλέσουν συμπτώματα αυτά είναι συνήθως αποτέλεσμα της ρήξεως ή της διατάσεως τους, της πιέσεως γειτονικών δομών καθώς και συνέπεια περιφερικού εμβολισμού, διαχωρισμού ή θρομβώσεως. Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα που αντανακλά στη μέση ή στο θώρακα.

Διάγνωση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής διαγιγνώσκεται συνήθως τυχαία μέσω υπερηχογραφήματος, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας που διενεργήθηκε για κάποιο άλλο λόγο.

Το υπερηχογράφημα αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αρχική εκτίμηση μιας σφύζουσας ενδοκοιλιακής μάζας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρακολούθηση της αυξήσεως του μεγέθους του ανευρύσματος στην πορεία του χρόνου. Όταν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ανευρύσματος, τότε απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις αξονική τομογραφία (CT angiogram) που θα μας παρέχει ακριβείς πληροφορίες για την έκταση και την ακριβή μέτρηση των διαστάσεων του ανευρύσματος.

Θεραπεία Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Το μέγεθος ενός ανευρύσματος αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τη θεραπεία ενός ασυμπτωματικού ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Γενικώς, ο κίνδυνος ρήξεως (να σπάσει το ανεύρυσμα) αυξάνει γραμμικώς με το μέγεθος του ανευρύσματος. Όταν το μέγεθος του ανευρύσματος συνεπώς είναι μεγάλο ή αυξάνει σε διάμετρο, τότε απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Ο αγγειοχειρουργός θα εξατομικεύσει τη θεραπεία μελετώντας τη μορφολογία του ανευρύσματος, την ηλικία του ασθενούς και τις συνοδές παθήσεις και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, είτε αυτή περιλαμβάνει ανοικτή χειρουργική επέμβαση είτε ενδαγγειακή αποκατάσταση (stent).

Ανοικτή Χειρουργική Αποκατάσταση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτή

Αποτελεί την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής και περιλαμβάνει την ανοικτή, διακοιλιακή προσπέλαση της βλάβης με μέση υπερ-υπομφάλιο τομή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ο αγγειοχειρουργός παρασκευάζει την αορτή, προχωρά στον αποκλεισμό κεντρικά και περιφερικά της βλάβης και στην τελική αντικατάσταση της με συνθετικό μόσχευμα. Η ανοικτή αποκατάσταση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που δεν πληρούν τα ανατομικά κριτήρια για ενδαγγειακή αποκατάσταση καθώς και σε νέους ηλικιακά ασθενείς.

Ενδαγγειακή Αποκατάσταση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής (EVAR)

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και γρήγορα υιοθετήθηκε από την αγγειοχειρουργική κοινότητα. Σήμερα η πλειοψηφία των ανευρυσμάτων αντιμετωπίζονται ενδαγγειακά. Πιο συγκεκριμένα, μέσω δυο μικρών τομών στο επίπεδο των μηριαίων αρτηριών ή και καθόλου (διαδερμικά), εισέρχεται το μόσχευμα (stent-graft) στην κοιλιακή αορτή όπου και εκπτύσσεται, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το ανεύρυσμα από τη συστηματική κυκλοφορία. Η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί ακόμη και υπό τοπική αναισθησία, αποφεύγοντας το μεγάλο χειρουργικό στρες για τον ασθενή της ανοικτής χειρουργικής αποκατάστασης.

 

Κλινικά Περιστατικά: 

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Υπονεφρικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής 8,5 εκ σε ασθενή 91 ετών. Ενδαγγειακή αποκατάσταση με stent υπό τοπική αναισθησία. Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά το πέρας 24 ωρών.

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με τον Αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Γιοσδέκο MD, MSc, PhDc