ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ

Γενικά

Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις συνηθέστερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη και αφορά την αιμάτωση του εν λόγω άκρου. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα ολοένα διογκούμενο ιατρικό πρόβλημα με υπολογιζόμενη επίπτωση περίπου 285 εκατομμύρια ασθενών, ενώ υπολογίζεται να εκτιναχθεί σε 440 εκατομμύρια ασθενείς έως το 2030. Ο όρος διαβητικό πόδι περιλαμβάνει τις εξής παθολογικές καταστάσεις: περιφερική αγγειοπάθεια, διαβητική νευροπάθεια, έλκος στον άκρο πόδα, φλεγμονή και οστεομυελίτιδα.

Συμπτώματα

Ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς ακόμη και μικροτραυματισμοί που φαίνονται αρχικά άνευ σημασίας, μπορούν να εξελιχθούν σε υψηλού κινδύνου καταστάσεις. Άλλωστε είναι γνωστό πως περίπου 15-25% των διαβητικών ασθενών, θα εμφανίσουν διαβητικό έλκος κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Συνοπτικά τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή είναι πρησμένο και ερεθισμένο πόδι, φουσκάλες, φλεγμονή, αποχρωματισμός των δακτύλων, πτώση των τριχών του ποδιού, ξηροδερμία και έλκος.

Πρόληψη Επιπλοκών

  • Αυστηρός έλεγχος των επιπέδων ζαχάρου αίματος (γλυκόζη αίματος)
  • Διατροφή
  • Άσκηση
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Ενδελεχής έλεγχος των ποδιών για πιθανές αμυχές ή έλκη καθώς και προσεκτικός καθαρισμός με νερό και σαπούνι
  • Η κοπή των νυχιών πρέπει να γίνεται προσεκτικά αποφεύγοντας μικροτραυματισμούς
  • Αποφυγή στενών υποδημάτων και μαλακές κάλτσες

Θεραπεία

Η σύγχρονη θεραπεία του διαβητικού ποδιού περιλαμβάνει την εμπλοκή και τη συνεργασία ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων όπως αγγειοχειρουργού, διαβητολόγου, λοιμωξιολόγου, ορθοπεδικού, πλαστικού χειρουργού και άλλων. Ο αγγειοχειρουργός θα αξιολογήσει το αρτηριακό δέντρο του ασθενούς και θα προβεί αν κρίνει αναγκαίο σε βελτίωση της αιματικής ροής στον άκρο πόδα με ανοικτές ή ενδαγγειακές τεχνικές (βλ. θεραπεία περιφερικής αγγειοπάθειας). Όταν απαιτείται, ο αγγειοχειρουργός θα προβεί επίσης σε χειρουργικό καθαρισμό του διαβητικού έλκους μέχρι να επιτευχθεί πλήρης επούλωση.

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με τον Αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Γιοσδέκο MD, MSc, PhDc