Οι καρωτίδες είναι δυο μεγάλα αγγεία που εντοπίζονται στην αριστερή και δεξιά τραχηλική χώρα (δεξιά και αριστερά του λαιμού) και αιματώνουν το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου. Η στένωση καρωτίδας αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία αθηρωματική πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό της καρωτίδας, προκαλώντας στένωση ή ακόμη και απόφραξη του αγγείου (απόφραξη καρωτίδας).
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία, η αυξημένη ηλικία, η έλλειψη άσκησης κ.α.
Η στένωση καρωτίδας μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική επί σειρά ετών ακόμη και σε υψηλού βαθμού στένωσης. Όταν όμως προκαλέσει το πρώτο σύμπτωμα, αυτό μπορεί να είναι είτε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο είτε ένα μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο. Με τον όρο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο αναφερόμαστε σε συμπτώματα που διαρκούν συνήθως μερικά λεπτά και η διάρκεια τους είναι εξ ορισμού μικρότερη από 24 ώρες, σε αντίθεση με το εγκεφαλικό επεισόδιο όπου ίσως να είναι μη αναστρέψιμα. Τα συμπτώματα που οφείλονται στην καρωτιδική κυκλοφορία συνοψίζονται ως εξής:
Διαγνωστικώς, η πρώτη εξέταση πλέον είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα. Η κλασική αγγειογραφία, που αποτέλεσε μέθοδο εκλογής του παρελθόντος, είναι επεμβατική, έχει επιπλοκές και δε συνίσταται πλέον αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η αξονική αγγειογραφία (CTA) και η μαγνητική αγγειογραφία (MRA) προσφέρουν υψηλής ανάλυσης 3D εικόνες, πληροφορίες για τα ενδοκράνια τμήματα των καρωτίδων καθώς και του εγκεφάλου και έχουν κυρίαρχη θέση στη διάγνωση της καρωτιδικής νόσου.
Αρχικά, η θεραπευτική προσέγγιση αφορά τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου όπως αναφέρθηκαν νωρίτερα. Η λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη), στατίνης καθώς και ο φαρμακευτικός έλεγχος της υπερτάσεως, του σακχαρώδη διαβήτη και της τροποποίησης ορισμένων συνηθειών όπως το κάπνισμα και η μείωση του σωματικού βάρους, είναι επιβεβλημένα για κάθε ασθενή με καρωτιδική νόσο.
Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας και την ενδαγγειακή αποκατάσταση (stent). Η ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας αποτελεί την επικρατέστερη χειρουργική θεραπεία και μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή τοπική αναισθησία. Ο Αγγειοχειρουργός με μια μικρή τομή στο λαιμό του ασθενούς, ανοίγει και αφαιρεί την αθηρωματική πλάκα από την αρτηρία και εν συνέχεια ακολουθεί σύγκλειση της με τοποθέτηση συνθετικού εμβαλώματος (patch). Ο ασθενής παρακολουθείται για 24-48 ώρες και εξέρχεται από το νοσοκομείο.
Η ενδαγγειακή αποκατάσταση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας μεταλλικής ενδοπρόθεσης (stent) μέσω της μηριαίας αρτηρίας. Ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα από το νοσοκομείο.
Πρέπει να τονιστεί πως η θεραπεία δεν είναι ίδια για κάθε ασθενή, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το αν ο ασθενής τελικά πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή όχι, τις οποίες θα πρέπει να συζητήσει διεξοδικά με τον Αγγειοχειρουργό.
Κλείστε ραντεβού με τον Αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Γιοσδέκο MD, MSc, PhDc
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 104
Πλατεία Μαβίλη, 115 26 Αθήνα
Κλείστε ραντεβού με τον Αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Γιοσδέκο MD, MSc, PhDc